13 Ekim 2015 Salı

Dikiş İzi Nasıl Geçer ?


Merhaba sevgili Dinamit Kenti okuyucuları. Bu yazımızda sizlere "Dikiş İzi Nasıl Geçer?" adlı konumuzdan bahsediceğiz.

Dikiş İzi ;

Çeşitli cerrahi operasyonların ve tıbbi müdalelerin ardından vücudumuzda bıraktığı bir hatadır dikiş izleri.

Peki bunun çaresi var mı ?

İşte bu sorunun cevabı makalemizde.


Dikiş izi nasıl geçer ?

Dikiş izleri genel olarak estetik ameliyat yapılarak tedavi edilebilmektedir.Çok derin ve ağır olmayan yaralarda ise cilt soyma işlemleri yapılarak cildin yenilenmesi sağlanır ve ciltte oluşan görüntü bozukluğu giderilir.
Bitkisel çözümler, yağlar, kremler, merhemler doktor tavsiyesi olmadan dikiş bölgesine sürülmemelidir. Sakıncalı ve ters etkileri olabilir.
Doktor önerisi dahilinde yara iyileşmesi için bazı kremler, merhemler kullanılabilir. Bitkisel çözümler, otlar, bitkisel tedaviler dikiş izi konusunda fayda sağlamaz.
Skar cilt yaralanmasından sonra veya ameliyatlarda cildin kesilmesinden sonra oluşan fibröz dokudur. Cildin iyileşmesi neticesinde oluşan fizyolojik bir oluşumdur.
Bazen çok az belli olacak kadar olmasına rağmen bazen çok belirgin görülebilecek hatta kabarıklık oluşturabilecek kadar belirgin yara iyileşmeleri olabilir. Skar Türkçe'de yara izi olarak adlandırılır ancak yaraların çoğuna dikiş atıldığı için yaygın olarak dikiş izi terimi de kullanılmaktadır, ancak dikiş olsun veya olmasın her yara iyileşmesinde
mutlaka az veya çok iz meydana gelir. Yara izi (dikiş izi) oluşmasında rol alan bazı etkenler vardır. Bunlar içerisinde en önemli faktör genetik faktördür. Çünkü aynı cerrah tarafından
aynı büyüklükte, aynı aletlerle, tıpatıp aynı şekilde yapılan kesilerin sonucunda farklı kişilerde çok farklı yara izleri oluşabilmektedir.
Skar dokusu aslında sadece cilt değil vücuttaki farklı dokularda da oluşan yara sonrası iyileşme sürecinde oluşan bir biyolojik süreçtir. Skar oluşum sürecinde eğer kollojen dokusu çok fazla
sentezlenirse ciltten bariz kabarık ve kırmızı renkte oluşan skara "hipertrofik skar" denir. Bunların daha belirgin ve tümöral kitle şeklinde oluşanlarına "keloid" denir, genellikle siyah cilt
rengine sahip kişilerde meydana gelir. Ameliyat sonrası bu kadar çok belirgin yara izi oluşmuşsa bu durumda estetik cerrahi müdahale ile düzeltme yapılabilmektedir.


Bir makalemizin'de sonuna geldik. Bir daha ki makalemizde görüşmek üzere.

Sonraki Paylaşım
Önceki Paylaşım
Önerilen Paylaşımlar

1 yorum: